Bijzondere Bordeaux wijnen

Bijzondere Bordeaux wijnen

Wijnhuizen van over de hele wereld streven ernaar om wijnen te maken zoals ze in Bordeaux worden geproduceerd. De populaire Bordeaux wijn verwijst naar een wijn uit de regio Bordeaux in Frankrijk. Meer dan 90% van de Bordeaux wijnen zijn rode wijnen die gemaakt zijn met de wijndruiven Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot en Malbec. Bordeaux is een van de belangrijkste wijnproducerende regio’s van Frankrijk.

Primaire smaken van de rode Bordeaux wijnen

De primaire smaken van de rode Bordeaux zijn de zwarte bes, pruim, grafiet, ceder en violet. De rode Bordeaux wijnen bevatten vooral de krachtige aroma’s van zwarte bessen en pruimen. Afhankelijk van de regio waar de Bordeaux wijn vandaan komt, variëren de fruitsmaken van meer scherp fruit tot zoeter rijp fruit.

Bijzondere Bordeaux wijnen

De witte Bordeaux wijnen

Net als bij de rode wijnen, zijn de witte Bordeaux wijnen meestal combinaties van de Sémillon druif en een kleinere hoeveelheid Sauvignon blanc. Andere gebruikte druivensoorten zijn de Sauvignon gris, Ugni blanc, Colombard, Merlot blanc, Ondenc en Mauzac.

De meest gewilde wijnen ter wereld

Ondanks de reputatie voor de torenhoge prijzen van sommige wijnen, blijft Bordeaux de meest prestigieuze en gewilde wijnen van alle wijnproducerende regio’s ter wereld bevatten. Waarom? Door traditie en door de status ervan, maar er is meer dan dat. Het is ook een kwestie van kwaliteit. De bijzondere Bordeaux wijnen hebben een adembenemende complexiteit, een fluweelachtige zachtheid en een watertandend vermogen om een verfijnde keuken te begeleiden.

Het geheim van het succes van Bordeaux wijnen

Een belangrijke reden waarom Bordeaux wijnen zoveel succes hebben, is dankzij de ongrijpbare invloed die wordt verleend door een combinatie van geografie, klimaat en bodemtype dat verschillende wijnen hun individuele karakter verleent. De grindachtige gronden langs de oevers van de rivieren Gironde en Garonne liggen net ten westen van de stad. De op het zuiden gelegen hellingen van de laaggelegen heuvels en het koele zeeklimaat creëren de perfecte combinatie van omstandigheden voor de productie van een fantastische rode wijn die gedomineerd wordt door het sap van de rode druiven Cabernet Sauvignon en Merlot.

Bijzondere Bordeaux wijnen
Bijzondere Bordeaux wijnen

Het wijngebied op de linkeroever

De wijngaarden van de regio kunnen losjes in vier groepen worden verdeeld. Op de linkeroever van de rivier de Garonne liggen de Medoc, misschien wel de beroemdste van de Bordeaux-gebieden, de Graves en de Pessac Leognan gebieden. Bekend als de linkeroever profiteert dit gebied van warme, grindachtige grond. Deze grond is ideaal voor het produceren van wijnen die gedomineerd worden door de Cabernet Sauvignon wijndruif. Ze is complex, goed gestructureerd en vaak gekenmerkt door zwarte bessen en cederachtige aroma’s. Het beste van deze druif kan buitengewoon lang meegaan en is verschrikkelijk duur geworden. In deze regio worden wijnen geproduceerd die per fles 20 euro kosten, maar ook 400 euro, 800 euro en zelfs 15000 euro! De prijzen ervan kenmerkt uiteraard de kwaliteit van de druif waarvan de wijn is gemaakt.

Het wijngebied op de rechteroever

Op de rechteroever van de rivier de Dordogne in Saint-Emilion, Pomerol en de omliggende dorpen, is Merlot de meer populaire druif. Ze groeit in een mix van grind, kalksteen en klei. Het resultaat ervan zijn wijnen die meestal zachter, ronder en vleziger zijn. De beste wijnen zijn niet minder duur. Een beroemde Chateau Petrus kan enkele honderden tot duizenden euro’s kosten. De Côtes de Bourg en Côtes de Blaye zitten verder stroomafwaarts op de rechteroever en zijn in toenemende mate de bron van Claret wijn.

Klimaat en geografie

De belangrijkste reden voor het succes van de wijnbereiding in de regio Bordeaux is de uitstekende omgeving voor het verbouwen van de wijnstokken. In Bordeaux speelt het concept van terroir een rol in de wijnproductie, waarbij de toplandgoederen ernaar streven om terroir aangedreven wijnen te maken die de plaats weerspiegelen waar ze vandaan komen, vaak van druiven die verzameld zijn uit één enkele wijngaard. Vergeet niet dat de rechteroever wordt gedomineerd door Merlot en de linkeroever wordt gedomineerd door Cabernet Sauvignon.

Entre-Deux-Mers

Entre-Deux-Mers ligt ten oosten en ten zuidoosten van de stad Bordeaux tussen de rivieren Garonne en Dordogne. Het is de bron van grote hoeveelheden goedkopere rode wijn, eenvoudigweg aangeduid als AC (Appellation Controlee) Bordeaux. Het is ook de thuisbasis van de meeste droge witte wijn uit de regio, gemaakt van de Sauvignon Blanc en Semillon druiven. Deze laatste druivensoort is voor het grootste deel ongebruikelijk.

Bijzondere Bordeaux wijnen

Sauternes en andere zoete wijnen

Nog verder stroomopwaarts, aan weerszijden van de rivier de Garonne, wordt het hart van de zoete wijnproductie van Bordeaux gevonden. Sauternes is hiervan de bekende naam. De glorieus geurende en rijk gestructureerde wijnen uit dit kleine stukje van Frankrijk zijn enkele van de meest gewilde, dure en langlevende wijnen ter wereld. De productie van deze zoete wijnen bevat een proces dat onvoorspelbaar, ingewikkeld en duur is om te beheren. De resultaten kunnen echter onpeilbaar heerlijk zijn.

De Bordeaux classificatiesystemen

Bordeaux beschikt over classificatiesystemen die in de regio worden gebruikt. Ze zijn nachtmerrieachtig ingewikkeld, eeuwig controversieel en notoir oneerlijk. Niettemin zijn ze enorm belangrijk voor de manier waarop de wijn wordt geprijsd, verkocht en gekocht.

Er zijn in feite verschillende systemen in de regio, waarvan de beroemdste diegene is die werd geïntroduceerd door keizer Napoleon en waarnaar wordt verwezen op de datum van introductie, de 1855 classificatie. Het systeem is alleen van toepassing op wijnen van de linkeroever en is een hiërarchie van vijf niveaus.

De Premier Cru Classe staat bovenaan. Hier vind je de vijf meest bekende namen in Bordeaux: Lafite, Latour, Mouton Rothschild, Haut-Brion en Margaux. De Cinquieme Cru Classe staat onderaan.

Hoewel het de wijnen zijn die onder deze niveaus vallen, geven ze Bordeaux zijn reputatie van superieure kwaliteit en ongeëvenaarde kosten, maar in feite vormen ze slechts een klein deel van de totale regionale productie.

Het overgrote deel van de Bordeaux wijn valt onder de onderste laag met sommige, maar slechts een klein deel, het winnen van het recht om het label Cru Bourgeois te gebruiken.

Soortgelijke maar, meestal voor de Franse wijnindustrie, verre van identieke systemen worden zowel voor Saint-Emilion op de rechteroever als voor de zoete wijnen van Bordeaux in Sauternes gebruikt.

Dure Bordeaux wijnen

Hoewel de beste Bordeaux wijnen misschien wijn van ongeëvenaarde schoonheid zijn, is de realiteit van de prijzen van vandaag dat ze helaas ver buiten het bereik van de meesten van ons liggen. Natuurlijk zijn er ook betaalbare Bordeaux wijnen te koop met een goede kwaliteit bij de meer bescheiden producenten. De minder bekende gebieden, Bourg, Blaye, Castillon en dergelijke, zijn tegenwoordig de bron van vele heerlijke en uitstekende wijnen. Wijn kopen en drinken is één van de grootste geneugten van het leven. Een lekkere, betaalbare Bordeaux wijn hoort daar natuurlijk bij.

Die lekkere betaalbare Bordeaux wijn open je natuurlijk met een elektrische kurkentrekker