Bijzondere Bourgogne wijnen

Bijzondere Bourgogne wijnen

Een lekkere wijn kan heerlijk zijn. Onder andere de bijzondere Bourgogne wijnen zijn erg gegeerd bij mensen over heel de wereld. Het maken van wijn dateert al sinds enkele millennia geleden en er zijn maar weinig wijnen meer vereerd dan die uit Frankrijk. Bourgondië is net als Bordeaux een klassiek wijngebied van Frankrijk. De naam van de regio staat in het Frans bekend als Bourgogne. Het is deze naam die je ziet op de wijnetiketten van de regio.

De druiven Pinot Noir, Chardonnay en Gamay

Enkele van de meest opvallende Franse wijnen zijn de bijzondere Bourgogne wijnen. Bourgondië ligt in het centrale oosten van Frankrijk. Met behulp van drie soorten druiven produceert deze streek zeer lekkere wijnen. Bij gebruik van de Pinot Noir druif of de Gamay druif worden de rode wijnen gemaakt en de witte wijn wordt gemaakt van de Chardonnay druif.

Druivenrassen uit de Bourgogne

Bourgondië bestaat dus uit drie druivensoorten: Pinot Noir, Chardonnay en Gamay. Deze druivensoorten bezitten allemaal andere kwaliteiten. Gamay is bijvoorbeeld een sappige en fruitige druif. De Pinot noir druif is zeer moeilijk te kweken en kan ook behoorlijk onvoorspelbaar zijn. Als de druif echter goed wordt gekweekt en geproduceerd, wordt het een uitstekende wijn. Bourgondische wijnmakers zijn zeer succesvol in het maken van uitstekende rode wijnen met de Pinot Noir druif.

Chardonnay voor witte wijn

Chardonnay is de enige druivensoort in de Bourgondië die witte wijn produceert en die één van de gemakkelijkst te telen druivensoorten is in deze regio. Witte wijnen zijn een van de beste wijnen ter wereld. De meeste populaire witte wijnen zijn afkomstig van de Chardonnay druif. Mensen over de hele wereld hebben de bekendheid en de geweldige smaak van deze witte wijn omarmd. De aroma’s en de persoonlijkheden van deze witte wijnen variëren op veel manieren. Ze zijn afhankelijk van waar ze worden gebotteld en hoe ze werden verwerkt.

Chardonnay staat bekend om zijn stijl en subtiliteit. Het is een belangrijke druivensoort dat over heel de wereld is gekend. De witte wijnen die gemaakt zijn met de Chardonnay druif, zijn het lekkerste om gekoeld te drinken. Deze wijnen die van de Chardonnay gemaakt zijn, variëren in overeenstemming met hun uniekheid en de kwaliteit ervan. De beste wijnen hiervan kunnen wat prijzig zijn. Als een van de meest flexibele wijnen die er is, blijft het ook een van de meest favoriete wijnen ter wereld.

Bijzondere Bourgogne wijnen
Bijzondere Bourgogne wijnen
Chablis

Soorten Bourgogne wijnen

Er zijn veel soorten Bourgondische wijnen. Het verschil in smaak kan te wijten zijn aan het feit dat de regio verschillende soorten grond heeft.

De witte wijn Chablis

Chablis produceert de witte wijn waarnaar het is vernoemd. Deze omvatten Petit Chablis, Chablis Premier Cru en Chablis Grand Cru. De grond waarin deze druiven groeien bevat fossielen die helpen om het te bemesten, evenals kalksteen. De hoogste kwaliteit wijn wordt beschouwd als het Grand Cru-label, op de voet gevolgd door de Premier Cru. Deze wijn is zowel droog als fruitig en wordt genoten door iedereen die het proeft.

De witte wijn Meursault

De regio Meursault produceert alleen witte wijnen. Deze wijnen worden door velen beschouwd als de beste wijnen die in Frankrijk worden gemaakt. Dat hoeft geen verrassing te zijn, want de regio maakt deze wijnen al sinds het jaar 1050. Deze wijnen hebben hun felbegeerde Premier Cru-label als voordeel.

De rode wijn Pommard

De regio Pommard produceert alleen rode wijn. Dit zijn sterke, robuuste wijnen. Ooit was de kwaliteit van deze wijn gedaald, maar de wijngaarden hebben ze sindsdien verbeterd en ze staan opnieuw bekend om hun uitzonderlijke smaak en kwaliteit. Deze Pommard wijnen zijn momenteel populairder en lekkerder dan ooit.

De unieke, koninklijke Volnay rode wijn

De wijnen van Volnay zijn al meer dan 800 jaar geliefd. Dit zijn elegante rode wijnen die zo lekker zijn dat een Franse koning ooit een hele productie voor zijn eigen gebruik in beslag nam.

De Beaujolais en het Gamay Noir druivenras

Hoewel Beaujolais wordt geaccepteerd als onderdeel van de wijnregio’s van Bourgondië, is het technisch gezien een onderdeel van de regio Rhône-Alpes. Ze gebruiken een andere druif voor hun wijnen, de Gamay Noir. Dit zijn lichte fruitige wijnen die goed passen bij gerechten met vis en gevogelte. Terwijl sommige Bourgondische wijnen die gemaakt zijn van Chardonnay en Pinot Noir erg duur kunnen zijn, is Beaujolais, gemaakt van de Gamay druif, goedkoper. Gamay is een zeer sappige en fruitige wijndruif die gemakkelijker te kweken en te transformeren is in wijn dan sommige andere druiven.

Bourgondië is een heel ander wijngebied dan Bordeaux. Als het gaat om wijngaarden en wijnproducenten, kan het verwarrend zijn. Dit komt omdat verschillende producenten dezelfde wijngaard kunnen bezitten en anderzijds verschillende wijngaarden tot dezelfde producent kunnen behoren. Dit is de reden waarom, als het gaat om Bourgondische wijnen, de producent het grootste verschil maakt in smaak en kwaliteit. Een heel goed voorbeeld hiervan is Beaujolais, een wijn die totaal verschillend is van producent tot producent. Als het gaat om Beaujolais, zal het kennen van de producent je veel helpen bij het maken van de juiste keuze in wijn.
De beste Beaujolais producenten bezitten wijngaarden die tot de wijngebieden Chiroubles, Morgon, Moulin-à-vent en Fleurie behoren. Ze maken allemaal enkele onderscheidende maar geweldige Beaujolais-wijnen.

Volg een Bourgondische wijntour

De bijzondere Bourgogne wijnen kan je niet alleen kopen in de beste wijnwinkels en supermarkten, maar ook bij de wijnboeren zelf. Als je op vakantie gaat naar de Bourgogne in Frankrijk, kan je een Bourgondische wijntour maken. Via deze wijntour kan je de lekkere, bijzondere Bourgogne wijnen proeven. En zeg nu zelf, wat is er leuker dan wijnproeven in de Bourgogne waar ze gemaakt worden?

De Route de Bourgogne

De Route de Bourgogne van Dijon naar Santenay is niet alleen mooi, maar ook de droom van elke wijnliefhebber. Het is een perfecte plek om de Bourgogne-wijnstreek te verkennen en er alles te leren over het maken van wijn in Bourgondië, Frankrijk. Je maakt er kennis met het Bourgondische land. Je ziet er glooiende heuvels, weelderige valleien en wijngaarden zover het oog reikt. Je kan er stoppen bij veel van de wijngaarden die er langs de route te vinden zijn, om de fijne Bourgondische wijn te proeven. Vaak zijn er bordjes geplaatst om aan te tonen waar je de wijnproeverijen vindt. Je kan er de lekkere wijnen ook kopen bij de wijnproducenten zelf.

Een goede wijn behoeft geen krans. Dat geldt overigens ook voor onze luxe elektrische kurkentrekkers !